Gehaktballen
Ingrediënten
- 2 sneden brood, ontkorst (bruinbrood of witbrood. Dit is persoonlijke smaak)
- Zout
- Peper
- 400gram gehakt
- 100gram boter of margarine
Bereiding
het brood moet eerst
even goed in water geweekt worden en daarna uitgedrukt, zodat het
lekker zacht en kneedbaar wordt. Meng daarna de zout, peper en gehakt
erdoor. Maak hier nu een aantal mooie gehaktballen van. De grootte is
naar persoonlijke smaak, maar te groot zorgt ervoor dat het midden
niet mooi gaar wordt.
Zet een braadpan op
en als deze warm is laten we de boter er in smelten. Leg nu uw
gehaktballen erin en als ze een lekker knapperig korstje hebben
draait u ze om. Blijf dit doen tot er om de gehele bal een lekker
knapperig korstje zit.
Reken op 20 tot 45
minuten voor het braden van het gehakt. Afhankelijk van de grote van
uw gehaktballen. Tijdens het braden mag men gerust wat water
toevoegen als u denkt dat de gehaktballen anders droog komen te
staan.
Nadat u de
gehaktballen uit de pan heb gehaald roert men de aanbaksels los met
water en laat de jus nog even doorkoken.
Variatie
- Als het gehakt erg droog is tijdens het kneden kunt u wat melk toevoegen.
- Kneed wat gesnipperde ui mee door het gehakt mengsel
- Kneed wat geraspte jonge kaas door het gehakt mengsel
- Haal de gehaktballen voor het braden door de paneermeel
Gekookte jonge worteltjes
Ingrediënten
- 1 kg jonge worteltjes
- zout
- 30gram boter of margarine
Bereiding
Verwijder het groene
loof van de worteltjes en boen ze daarna af onder de kraan. Alleen
schrapen als dat nodig is. Snijd daarna de groene stengeleinde eraf.
Breng nu een pan water met zout aan de kook. Als het water kookt
voegt u de worteltjes toe. Breng het water opnieuw aan de kook en als
dit het geval is temperen we de hitte bron. Deksel op de pan en
zachtjes laten pruttelen. Pas als de wortels beetgaar zijn nemen we
de pan weer van de hittebron. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en
is het makkelijkst te checken met een vork. Als de vork er makkelijk
in prikt giet men het kookvocht af en schud er een klontje boter
doorheen.
Variatie
- Voeg wat suiker toe aan het kookwater voor een zoetere worteltje
- Kook de wortels zonder deksel op de pan en voeg zout, 50gram boter en 25 gram suiker toe. Laat het water tot een stroperig vocht inkoken en schud de gare wortels erdoor.
Gekookte Aardappelen
Ingrediënten
- 1 kg aardappels
- 1 theelepel zout
Bereiding
Schil de aardappel
met mesje of dunschiller en snijd de donkere pitten, blauwe of
donkere plekken eruit. Grote aardapelen even halveren en daarna goed
schoonspoelen. Doe ze in een pan en doe hier net genoeg water bij dat
ze kopje onder gaan. Voeg vervolgens wat zout toe. Leg vervolgens de
deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Als de
aardappels koken temeperen we de hittebron en laat ze zachtjes door
koken tot de aardappels beetgaar zijn. (Te controleren door er een
wortel in te prikken) Dit duurt meestal ongeveer 20 minuten. Als de
aardappels beetgaar zijn giet u het kookvocht af en zet de pan terug
op de hittebron. Laat de aardappels even een minuutje droog dampen.
Schud wel regelmatig de pan anders branden ze misschien aan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten