Gehaktballen, wortels en aardappelen

Dit menu is gewoon een lekker simpel, maar wel lekker.  

Gehaktballen

Ingrediënten
  • 2 sneden brood, ontkorst (bruinbrood of witbrood. Dit is persoonlijke smaak)
  • Zout
  • Peper
  • 400gram gehakt
  • 100gram boter of margarine
Bereiding
het brood moet eerst even goed in water geweekt worden en daarna uitgedrukt, zodat het lekker zacht en kneedbaar wordt. Meng daarna de zout, peper en gehakt erdoor. Maak hier nu een aantal mooie gehaktballen van. De grootte is naar persoonlijke smaak, maar te groot zorgt ervoor dat het midden niet mooi gaar wordt.
Zet een braadpan op en als deze warm is laten we de boter er in smelten. Leg nu uw gehaktballen erin en als ze een lekker knapperig korstje hebben draait u ze om. Blijf dit doen tot er om de gehele bal een lekker knapperig korstje zit.
Reken op 20 tot 45 minuten voor het braden van het gehakt. Afhankelijk van de grote van uw gehaktballen. Tijdens het braden mag men gerust wat water toevoegen als u denkt dat de gehaktballen anders droog komen te staan.
Nadat u de gehaktballen uit de pan heb gehaald roert men de aanbaksels los met water en laat de jus nog even doorkoken.
Variatie
  • Als het gehakt erg droog is tijdens het kneden kunt u wat melk toevoegen.
  • Kneed wat gesnipperde ui mee door het gehakt mengsel
  • Kneed wat geraspte jonge kaas door het gehakt mengsel
  • Haal de gehaktballen voor het braden door de paneermeel

Gekookte jonge worteltjes

Ingrediënten
  • 1 kg jonge worteltjes
  • zout
  • 30gram boter of margarine
Bereiding
Verwijder het groene loof van de worteltjes en boen ze daarna af onder de kraan. Alleen schrapen als dat nodig is. Snijd daarna de groene stengeleinde eraf. Breng nu een pan water met zout aan de kook. Als het water kookt voegt u de worteltjes toe. Breng het water opnieuw aan de kook en als dit het geval is temperen we de hitte bron. Deksel op de pan en zachtjes laten pruttelen. Pas als de wortels beetgaar zijn nemen we de pan weer van de hittebron. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en is het makkelijkst te checken met een vork. Als de vork er makkelijk in prikt giet men het kookvocht af en schud er een klontje boter doorheen.
Variatie
  • Voeg wat suiker toe aan het kookwater voor een zoetere worteltje
  • Kook de wortels zonder deksel op de pan en voeg zout, 50gram boter en 25 gram suiker toe. Laat het water tot een stroperig vocht inkoken en schud de gare wortels erdoor.

Gekookte Aardappelen

Ingrediënten
  • 1 kg aardappels
  • 1 theelepel zout
Bereiding
Schil de aardappel met mesje of dunschiller en snijd de donkere pitten, blauwe of donkere plekken eruit. Grote aardapelen even halveren en daarna goed schoonspoelen. Doe ze in een pan en doe hier net genoeg water bij dat ze kopje onder gaan. Voeg vervolgens wat zout toe. Leg vervolgens de deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Als de aardappels koken temeperen we de hittebron en laat ze zachtjes door koken tot de aardappels beetgaar zijn. (Te controleren door er een wortel in te prikken) Dit duurt meestal ongeveer 20 minuten. Als de aardappels beetgaar zijn giet u het kookvocht af en zet de pan terug op de hittebron. Laat de aardappels even een minuutje droog dampen. Schud wel regelmatig de pan anders branden ze misschien aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten