Nou ik zou het eerst niet doen, maar heb besloten mijn richtlijnen hier toch neer te zetten. Houd er rekening mee dat de een er sneller last van heeft dan de ander. Het kan dus best dat er iets in de lijst niet toegestaan staat waar u van denkt daar heb ik nu helemaal geen last van en andersom.
Kruiden
Toegestaan:
|
Niet
toegestaan
|
Azijn
|
Basilicum
|
Bieslook
|
Cayennepeper
|
Bonenkruid
|
Champignons
|
Borage
|
Citroen
|
Citroenmelisse
|
Eucalyptusolie
|
Dille
|
Foelie
|
Dragon
|
Galanga (laos)
|
Jeneverbes
|
Gember
|
Kardemom
|
Kaneel
|
Karwijzaad
|
Kerrie
|
Knoflook (ook poeder)
|
Kervel
|
Laurier
|
Ketjap
|
Marjolein
|
Komijn
|
Mierikswortel
|
Koriander (ketoembar)
|
Oregano
|
Kruidnagel (koekkruiden)
|
Peper
|
Lavas
|
Rozemarijn
|
Majoraan
|
Saffraan
|
Mosterdzaad
|
Salie
|
Munt
|
Ui (vers)
|
natrium(mono)glutamaat
|
Uifruitjes (zonder smaak versterker)
|
Nootmuskaat
|
Oranje snippers
|
|
Paprika
|
|
Peterselie
|
|
Sassafras (tandpasta, , kauwgom)
|
|
Selderij, knolselderij
|
|
Sesamzaad
|
|
Soja
|
|
Tijm
|
|
Vanille
|
|
Venkel
|
|
Vetsin
|
|
Zonnebloempitten
|
Brood
Toegestaan
|
Niet
toegestaan
|
Witbrood
|
Krentenbrood
|
Bruinbrood
|
Rozijnenbrood
|
Volkorenbrood
|
Beschuit
|
Zuurdesembrood
|
Brood met gember
|
Roggebrood (zonder
conserveermiddelen)
|
Roggebrood met conserveermiddel
|
Crackers (zonder vanille of ei)
|
|
knäckebröd (zonder vanille of ei)
|
Boter
Toegestaan
|
Niet
toegestaan
|
Roomboter
|
Bak- en braadproducten met smaakversterkers
|
Margarine (zonder soja)
|
Dieetmargerine
|
Halverine (zonder soja)
|
Ei
Het eten van eieren raden wij af. Eigeel kunt u
eventueel wel gebruiken.
Kaas
Toegestaan
|
Niet
toegestaan
|
Hele jonge kaas
|
Kaas bereid van rauwe melk
|
Jonge roomkaas
|
Blauwschimmelkazen
|
Smeerkaas
|
Kaassoorten bereid met minder zout
|
Cottagecheese (hüttenkäse)
|
Kruidenkazen
|
Mozzarella
|
Buitenlandse kaassoorten
|
Vis
Toegestaan
|
Niet toegestaan
|
Zeer verse witvis
|
Visproducten uit blik
|
Onbewerkte witvis uit de diepvries
|
Schaaldieren en schelpdieren
|
Inktvis
|
|
Schelvislever
|
|
Haring
|
|
Makreel
|
|
Sardines
|
|
Tonijn
|
|
Zalm
|
|
Ansjovis
|
Fruit
Niet
toegestaan
|
Beperkt
|
Toegestaan
|
Aardbeien
|
Bananen
|
Abrikoos
|
Ananas
|
Druiven
|
Appel
|
Avocado
|
Mango
|
Bes
|
Citrusfruit
|
Papaja
|
Braam
|
Frambozen
|
Vijgen
|
Cranberry
|
Grapefruit
|
Kers
|
|
Kiwi
|
Meloen
|
|
Meloen
|
Nectarine
|
|
Pompoen
|
Peer
|
|
Perzik
|
||
Pruim
|
Zoet beleg
Toegestaan
|
Niet
toegestaan
|
Jam van toegestaan fruit
|
Pindakaas
|
Honing
|
Notenpasta
|
(appel)stroop
|
Anijshagel
|
Gekleurde muisjes
|
|
Gekleurde hagelslag
|
|
Chocolade belegsoorten
|
|
Marmiet of andere gistproducten
|
|
Aardbeien-, abrikozen-, frambozen-, bananen-,
gemberjam en jam van citrusfruit (marmelade)
|
|
Kokosbrood
|
|
Sandwichspreads
|
Melkproducten
Toegestaan
|
Niet toegestaan
|
Melk
|
Melk direct van de koe
|
Koffieroom zonder toevoegingen
|
Koffie witmakers
|
Pure slagroom
|
Als
u weinig of geen melk drinkt of kaas eet, kan het zinvol zijn extra
calcium te gebruiken.
Pap
Toegestaan
|
Niet
toegestaan
|
Havermout
|
Vruchtengries
|
Brinta
|
Amandelgries
|
Griesmeel
|
Muesli
|
Nutrix (zonder smaakje)
|
Cruesli
|
Cornflakes (zonder chocolade, vanille en
conserveeringsmiddel)
|
|
Rice-crispies (zonder chocolade, vanille en
conserveeringsmiddel)
|
Groenten
Bij
blikgroenten zit de meeste histamine in het vocht. Het is dus van
belang om deze groente goed te laten uitlekken. Maak ook geen gebruik
van kookvocht van groente.
Niet
toegestaan
|
Beperkt
(twee keer per week) |
Toegestaan
|
Alfalfa
|
Andijvie
|
Asperge
|
Aubergine
|
Bleekselderij
|
Bloemkool
|
Bietjes
|
Chinese kool
|
Boerenkool
|
Paddenstoelen
(zoals champignons) |
Koolrabi
|
Broccoli
|
Pompoen
|
Paksoi
|
Courgette
|
Spinazie
|
Postelein
|
Doperwten
|
Taugé
|
Raapstelen
|
Komkommer
|
Tomaat
|
Rode biet
|
Mais
|
Tomaten
|
Sla
|
Paprika (vers)
|
Zuurkool
|
Spitskool
|
Peultjes
|
Snijbonen
|
Venkel
|
Rabarber
|
“gefermenteerde”sojabonen
|
Snijbonen
|
Radijs
|
Rammenas
|
||
Rode kool
|
||
Schorseneren
|
||
Sperziebonen
|
||
Spruiten
|
||
Tuinbonen
|
||
Witlof
|
||
Wortel
|
||
Peulvruchten (bruine/witte bonen en
kapucijners)
|
Bindmiddel
- Aardappelzetmeel
- Maizena
- Agaragar
- Arrowroot
- Sago
Soep
Soep
kunt u zelf bereiden met groentesoorten die zijn toegestaan. Ook kunt
u rundvlees of kip toevoegen.
Toegestaan
|
Niet
toegestaan
|
Rundergehaktballetjes (zelfgemaakt)
|
Strooiaroma
|
Vermicelli (zonder ei)
|
Maggi
|
Boter/bloem om te binden
|
Bouillonblokjes
|
Macaroni (zonder ei)
|
Bouillonpoeder
|
Tomatensoep
|
|
Spinaziesoep
|
|
Soep met varkensvlees
|
|
Soep waarin de niet toegestane
kruiden/specerijen verwerkt zijn
|
|
Tomatenpuree of andere tomatenproducten
|
|
Kant-en-klaar soep uit blik, glas of in
poedervorm
|
|
Kant-en-klaar bouillon
|
Vlees
Toegestaan
|
Niet toegestaan
|
Rundervlees
|
Rauwe worstsoorten
|
Paard
|
Gekruid vleeswaar
|
Kip
|
Kant-en-klaar vleesproducten
|
Kalkoen
|
Varkensvlees
|
Wild vlees alleen als die zéér vers is
|
Schapenvlees en lamsvlees
|
Wild en gevogelte
|
Jus en saus
Jus
en sauzen kunt u bereiden van de toegestane vleessoorten, vis,
gevogelte en wildsoorten.
Boter,
margarine, olie en bak- en braadproducten (zonder smaakversterkers)
zijn toegestaan.
Wij
raden u af de volgende producten te gebruiken:
- Kant-en-klaar-sauzen uit pak, blik of pot. Vaak staat niet vermeld welke ingrediënten zijn gebruikt
- Sauzen voor sla of heldere dressings
- Kruiden mengsels als kip- en gehaktkruiden, pakjes jus, smelt jus, vissaus. Deze kunnen onbekende kruiden of andere ingrediënten bevatten.
- Tomatenpuree, ketchup of andere tomatenproducten.
- Sojasaus (ketjap) of tamari.
- Mayonaise/slasaus. Want vaak is niet duidelijk welke kruiden, kleurstoffen en conserveermiddelen ze bevatten.
Lees
goed op de etiketten welke ingrediënten erin zitten of bereid de
sauzen zelf op basis van toegestane kruiden en specerijen.
Aardappelen, pasta en rijst
Het
eten van zeer verse aardappelen is toegestaan. Kant-en klaar
aardappel producten raden wij af, omdat deze toevoegingen bevatten. U
kunt aardappelen koken of bakken in olie, boter, margarine of een
bak- en braadproduct zonder smaakversterkers.
U
kunt als vervanging ook rijst, macaroni, spaghetti (zonder ei),
gierst, couscous, boekweit en cassave eten.
Kant-en-klaar
gevulde producten, zoals ravioli, tortellini en canneloni, raden wij
af.
Een pan gerechten
Het
eten van zelfbereide één pan gerechten, zoals bami, nasi en
spaghetti (zonder ei) zijn toegestaan.
Vanzelfsprekend
moeten deze gerechten wel met de toegestane ingrediënten en kruiden/
specerijen zijn bereid.
Het
gebruik van kant-en-klaar maaltijden of maaltijden van een
(afhaal)restaurant raden wij af.
Nagerecht
U
kunt de volgende nagerechten eten:
- Zelfbereide vla van melk met maïzena en toegestane smaakjes, zoals koffie.
- Zelfbereide griesmeelpudding zonder vanillestokje of vanillesuiker, gegarneerd met
- Toegestaan fruit of zelfbereide compote daarvan.
- Toegestane fruitsoorten
- Zelfbereide appelmoes
- Stoofperen (zonder kaneel, bessensap of wijn)
Wij
raden u af nagerechten te nemen met vanille, kleurstof, kaneel,
chocolade of cacao, zoals:
- Vanillevla
- Chocoladevla
- Ijs
- Kant-en-klaar pudding
- Vanilleyoghurt
- Vanille- en vruchten kwark
- Vruchtenyoghurt
Diversen
barbecueën
Als
u eens een keer wilt fonduen of barbecueën dan kan dat door de
toegestane vleessoorten te gebruiken.
U
kunt stokbrood en toegestane groentesoorten erbij eten en sausjes
maken van de toegestane ingrediënten.
Gebruik
geen kant-en-klaar vleesschotels, want deze kunnen verkeerde kruiden
bevatten.
Uit eten
Als
u uit eten gaat, probeer dan met de volgende punten rekening te
houden:
Als
voorgerecht kunt u fruitsalade kiezen van toegestane verse
fruitsoorten. Deze salade mag aangemaakt zijn met wat (zure) room.
Gebruik
als hoofdgerecht de toegestane vlees- of vissoorten, bereid met de
toegestane kruiden.
Gebraden/gebakken
in de toegestane boter.
Vermijd
het gebruik van kruidenboter en Iet op met sausjes.
Vraag
om de toegestane groentesoorten, zoveel mogelijk naturel
klaargemaakt.
Vraag
om aardappelen of rijst of vers gebakken frites. Let bij
aardappelpuree op eventueel toegevoegde kruiden.
Het
nagerecht kunt u vervangen door koffie of thee.
Dranken
Toegestaan
|
Niet toegestaan
|
Thee (goed ingrediënten checken voor
bijvoorbeeld aroma)
|
Kruiden-, specerijen- en vruchtenthee en alle
thee met natuurlijke of kunstmatige smaakjes
|
Koffie
|
Bouillon van blokjes of poeder en cup a soup
e.d.
|
Zelfbereide bouillon
|
Dranken met chocolade of cacao
|
Bronwater en miniraalwater
|
Limonadesoorten met niet toegestane
toevoegingen
|
Vers vruchtensap van toegestane fruitsoorten
|
Dranken op sojabasis
|
Bier en wijn
|
Koek en gebak
De
meeste kant-en-klare koek en gebaksoorten bevatten vanille.
Let
u bij het kopen dus goed op dat er geen ingrediënten inzitten met de
namen vanille, ethylvanille of vanilline.
Verder
mogen de volgende producten niet verwerkt zijn in de koeken en
gebaksoorten:
- Noten (dus ook geen amandelspijs)
- Peulvruchten (vaak als imitatie van amandelspijs, ook wel banketspijs genoemd)
- Pindabonen (dit product wordt vaak als smaakmaker toegevoegd)
- Chocolade of cacao
- Soja
- Cakemeel
- Niet toegestane kruiden en specerijen, zoals kaneel, vanille, koriander, kruidnagel,
- Koekkruiden.
Het
beste is gewoon zelf koekjes bakken van bloem, roomboter en suiker.
Van
de kant-en-klaar producten kunt u de ongezwavelde krenten/rozijnen
proberen.
Snoep
De
volgende snoepjes raden wij af:
- Pepermunt
- Kauwgum
- Kaneelstokjes of kaneelsnoepjes
- Alle soorten drop
- Chocolade
- Snoep met vruchtensmaakjes van niet toegestaan fruit, bijvoorbeeld zuurtjes, lolly's, langejan, kauwbonbonshoesttabletten met menthol
- Nougat (noten)
- Anijssuiker
- Snoep met niet toegestane kleurstoffen, conserveermiddelen en andere toevoegingen
Toevoegingen in voeding
Het
kan voorkomen dat gistproducten, maar ook kleurstoffen,
conserveermiddelen, sulfieten, nitrieten en glutaminaten aan ons
voedsel worden toegevoegd. Deze kunnen problemen geven. Het kan zijn
dat u daar ook rekening mee moet houden. Maar dat hoeft dus niet.
Hierbij
gaat het om de volgende E-nummers:
- Azo-kleurstoffen: de e-nummers 102, 110, 122, 123, 124, 151
- Niet azo-kleurstoffen: de e-nummers 104, 127, 131, 132
- Conserveringsmiddelen: benozaten, e 210 t/m 219
- Sulfieten, e 220 t/m 228
- Nitraat/nitriet e 249 t/m 252
- Sorbinezuur e 200 t/m 203
- Azijnzuur e 260
- Smaakversterker glutaminaat e 620 t/m 626
- Anti-oxidanten e 311, 312 (deze kunnen een reactie geven als u gevoelig bent voor e 210-219)
- Glansmiddel e 906 (deze kan een reactie geven als u gevoelig bent voor e 210-219)
De
aanduiding voor smaakversterkers worden ook wel verdoezeld. De namen
welke op de etiketten vermeld zijn:
- Calcium- of natriumcaseinaattoegevoegde gist
- Gistextract
- Monokaliumglutamaat
- Plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
- Gehydrogeneerde eiwitten
- Gelatine
- Mononatriumglutamaat
- Glutamaat
- Glutamaatzuur
- Sojasauscitroenzuur
- Maïssiroop
- Eiwitten uit tarwe
- 'overige kruiden of specerijen'
- Maltodextrine
- Kunstmatige aroma's
- Natuurlijke aroma's
- Natuurlijke aroma's van kip of varken
- Specerijenextracten
- Moutextracten voor voedingsdoeleinden
- Bouillons
- Moutaroma's
Bijna alle vis is slecht voor de histamine. Alle vissoorten die genoemd worden zijn zoutwatervissen.
BeantwoordenVerwijderenMag je wel zoetwatervis eten? bijv. paling of baars?
Het lijkt mij dat alle vis die niet genoemd word je wel mag eten...
VerwijderenNope :)
VerwijderenEnkel wat genoemd wordt, is met enige zekerheid. Ik heb ooit een geverifieerde lijst gehad en die was op vlak van vlees nog beperkter bijv, en dat waren allemaal producten die grondig getest zijn en geen histamine reactie geven.
Bij fruit staat 2x meloen. Bij niet en bij wel. Hoe moet ikdat zien
BeantwoordenVerwijderenIk zal meloen niet eten... ik heb zelf heel veel last van😏
Verwijderenwatermeloen mag je ni
VerwijderenKlopt bij mij redelijk goed houd me er ook aan jaren benauwd gehad en erg blijft nu redelijk weg of moet per ongeluk iets verkeerd eten zoals tomaten soep of producten mer vanille
BeantwoordenVerwijderenHoe kan ik een sausje maken ,voor fondue, mag ook geen tarwe.
VerwijderenWat veel wat je niet mag zeg
BeantwoordenVerwijderenZijn er ook weekmenu s of recepten voor spagettie enzo en wat kan ik nemen bij ei
Mag kamillethee wel?
BeantwoordenVerwijderenKamille thee en paardebloem remmen histamine, zoethout thee ook en helpt tevens ook cortisol aan te maken.
BeantwoordenVerwijderenHe ik wil toch nuist geen cortisol..dat is toch stresshormoon?
VerwijderenPaardenbloem Blad of bloem?
VerwijderenPaardebloem is super voor de lever
VerwijderenWat met prei en selder ? En avocado, daar lees ik op andere sites tegenstrijdige dingen over.
BeantwoordenVerwijderenDeze staan allemaal op de "afgeraden" lijst. Dit betekent dat het voor sommige mensen wel kan. De kans dat je een reactie krijgt is echter erg groot, dit krijgen velen namelijk. Dat is waarom het ook op de afgeraden lijst staat. Je kan dit voorzichtig testen als je het zeker wilt weten.
VerwijderenHoi, Hoe zit het met plantaardige "melk" zoals amandel, soja? Ik reageer namelijk ook op lactose.
BeantwoordenVerwijderenMisschien kun je wel tegen lactosevrij melk?
VerwijderenIdem hier. Ik ga toch proberen met amandelmelk. Heb je er ondertussen al ervaring mee?
VerwijderenIk reageer ook op zuivel en amandelmelk en havermelk.
VerwijderenRijstemelk gaat voor mij goed.
Hoi! Ik zou proberen over te stappen op haver, rijst of kokos producten bij een lactose intolerantie. Deze producten zijn puur en bestaan voor een groot deel uit water. Je hebt er kookroom, melk, kaas, yoghurt enz varianten van. Let altijd wel op de e nummers. De wat duurdere merken zijn puurder en bevatten daardoor geen tot nauwelijks histamine. (Geen huismerken iig)
VerwijderenEn mag soja eiwit poeder?
BeantwoordenVerwijderenEn mag soja eiwit poeder?
BeantwoordenVerwijderenEn noten?
BeantwoordenVerwijderenNice blog. Thanks for sharing such good information about Histamine arm.
BeantwoordenVerwijderenFijne blog.. Maandag bellen voor een test. Nu voor de zoveelste keer dagen kapot(ziek)
BeantwoordenVerwijderenWel veel intolerantie, nooit histamine laten kijken. Erg overzichtelijk voor bijv tijdens het boodschappen doen
Abrikozen zijn toegestaan, waarom abrikozenjam dan niet?
BeantwoordenVerwijderenNormale en scharrelei gaat voor mij niet goed maar oerei wel (die kippen zijn bijgevoerd met insecten en niet met soja. Een aantal jumbo's en een aantal van de AH Winkels hebben oereieren en doordat er mee naar gevraagd word komen ze wel in steeds meer assortimenten.
BeantwoordenVerwijderenEn van de meloensoorten schijnt de watermeloen wel degelijk histamine te bevatten.
Ik heb tegenwoordig DAO enzym in huis dit helpt histamine afbreken.
Ivm met meerdere intolleranties. Ik vermijd zoveel migelijk. Mazr alles vermijden en te korten oplopen zit ik ook niet op te wachten. Dus af en toe neem ik bewust iets wel en dan neem ik voor de tijd een dao enzym.
Het valt me op dat onder Fruit: meloen zowel onder niet toegestaan als onder wel toegestaan staat. (6/11/2021)
BeantwoordenVerwijderenin zwitserland is er een belangenvereeniging van histamine itolelerantie mensen www. histaminintoleranz.ch en die komen tot andere overwegingen met name oa bij de peulvruchten. Dao, het enzym dat histamine afbreekt in de darm wordt ook en bij voorkeur gebruikt om ander voedsel, oa peulvruchten af te breken.
BeantwoordenVerwijderenKoffie is zeker niet aan te raden bij histamine intolerantie in mijn geval toch.
BeantwoordenVerwijderenHier ben ik het mee eens! Wel is caffeine vrije koffie op z'n tijd een poging waard om te het introduceren in een histamine arm dieet. Dit verdraag ik tegenwoordig wel. Cappuccino drink ik met haver melk om lactose vrij te blijven
VerwijderenHoe kom ik aan mijn eiwitten als je geen yoghurt, kwark en eiwit van ei, vis etc. mag eten? Uit vlees alleen is te weinig.
BeantwoordenVerwijderenpaddestoelen als oesterzwam en kräuterseidling
VerwijderenPaddenstoelen, shiitake en oesterzwammen enz. Bevatten veel histamine en werken daarnaast ook nog eens vrijmakend/verdubbelend van extra histamine bij inname
VerwijderenPeulvruchten, proteinepoeder uit groene erwten.
VerwijderenVeel melk drinken
BeantwoordenVerwijderenwaarom staat meloen zowel bij toegestaan als niet toegestaan?
BeantwoordenVerwijderenGeen watermeloen
VerwijderenHoi vraagje heeft iemand misschien een vervangend iets voor slasaus wat wel mag..?
BeantwoordenVerwijderenJe kan een sla saus maken van wat yoghurt, een half gefruit uitje en olijfolie met toegestane kruiden als bieslook, knoflookpoeder, rosemarijn, peper en zout (ik zelf gebruik altijd een plantaardige yoghurt ivm lactose)
VerwijderenHallo ik heb een vraag. Wat is een vervanger voor kwark?
BeantwoordenVerwijderenKokosyoghurt,of soyayoghurt
VerwijderenIk dacht dat yoghurt helemaal niet mag omdat het een gefermenteerd product is !!
VerwijderenHet is in een histamine arm dieet beter om zuivel (en gluten) te minderen/vermijden. Dit omdat deze beiden de darm flora verstoren wat zorgt dat histamine sneller opgenomen wordt in de bloedbaan via de darmwand.
VerwijderenKokos'yoghurt' en haver'yoghurt' zijn beide hele goede vervangers. Let hier wel altijd goed op de toevoegingen. Abbot kinney en oatly zijn de puurste merken. Hier komt geen zuivel aan te pas!
Soja bevat histamine en kan het hormoonsysteem bij vrouwen verstoren. Soja producten kan je dus beter vermeiden.
Ik heb zelf gluten, lactose en sinds 3 maanden histamine intolerantie.
VerwijderenGebruik ook havermelk van de Oatly en dat gaat goed. Geen soja meer. Het is inderdaad ondanks deze fijne site nog steeds een zoektocht om te kijken wat ik kan verdragen. Zeker als je uit gaat eten , maar zelfs thuis. Wat ik de ene keer kan verdragen, volgende keer dikke lip of gezicht en behoorlijke uitslag. Blijf vooral deze tips delen.
Jammer dat 'toegestaan' en 'niet toegestaan' niet aan dezelfde kant staan
BeantwoordenVerwijderenEiwitpoeder in de melk mag dat?
BeantwoordenVerwijderenBietjes niet? En rode bieten wel? Hoe zit dit?
BeantwoordenVerwijderenIs er over bieten al meer bekend? Ik lees hier verschillende tegenovergestelde verhalen over helaas.
VerwijderenIk ben zo blij met jou dat jij de moeite hebt genomen om je medemens te informeren. Ja natuurlijk moet je kijken wat bij jou als individueel werkt. En natuurlijk wil je geen tekorten oplopen. Dit scheelt echter een hoop uitzoek werk. Nu spreek ik voor mijzelf iemand die er recent achter komt wat haar mankeert zo net voor haar 50tigste... En die ontzettend baalt over wat ze allemaal niet meer mag. En het een uitdaging vind om gezonder en in dit geval histamine, lactose en glucosevrij te ( gaan) leven. Dus ontzettend bedankt voor het delen van jou inzichten in deze.
BeantwoordenVerwijderengeweldig deze lijst! Uiteraard zijn de persoonlijke verschillen. Zo reageer ik slecht op vanille, maar een vriendin van ons weer goed. Maar dit helpt in de zoektocht!
BeantwoordenVerwijderenKleine vraag, hoe kan je je laten testen?
BeantwoordenVerwijderenIk ben bij een alternatieve genezer geweest en die constateerde dat m'n histamine veel te hoog was. Gezien het feit wat ik allemaal eet en gezien m'n klachten zou dat goed mogelijk zijn. Maar wil het wel zeker weten.. alvast bedankt!
Goede vraag. Ik ben daar ook benieuwd naar. Kun je je histaminegehalte laten testen?
BeantwoordenVerwijderenEn ik ben ook benieuwd hoe bij jullie de klachten zich uiten. Ik voel me namelijk vergiftigd als ik (blijkbaar) histaminerijk gegeten heb of histaminevrijmakers heb gegeten. Ik hou dan niks binnen en kan pas halverwege de dag slokjes water binnenhouden. Hierna voel ik me vrij snel weer oke en kan ik weer eten. Maar ik ben dan wel heel mn ochtend en middag kwijt aan misselijk zijn en alles wat daarbij hoort. Klinkt dat herkenbaar, of uiten bij jullie de klachten anders? Ik weet nog niet 100% zeker of mijn klachten te wijten zijn aan histamine intolerantie namelijk.
ik zit nu op facebook groep MCAS dat is pas bekend allemaal van gonnie lang heeft ook boek enz
VerwijderenDe huisdokter kan bloed afnemen en laten testen op histamine er is altijd wel een labo dat dat kan testen .
VerwijderenAan Linda, je vraagt naar men klachten, wel ik denk dat ik geboren ben met te veel histamine, moest als kind al constant niezen en een drupneus, had steeds koud, sliep dik gekleed en tussen dekens in plaats van tussen lakens.. Hoofdpijn, huiduitslag en jeuk kwamen er ook bij. Met gistextract en smaakversterkers heb ik ook buikloop. Ik koop geen bereide gerechten , maak alles zelf en probeer nog altijd van alles te eten waar ik zin in heb. Tracht wel heel gevarieerd te eten zowel van fruit als groenten.
BeantwoordenVerwijderenWeet er iemand wanneer je echt teveel aan histamine hebt?? Daarover vind ik nergens een antwoord, ook de dokter kan me daar geen antwoord op geven. En er zijn weinig labo's die bloed nakijken om histamine te vinden.
Hoe zit het met becel slaolie?mag je dat gebruiken.....
BeantwoordenVerwijderenGister avond salade van ijsbergsla, appel, komkommer, witlof gegeten met als dressing, honing imker/olijfolie/wijnazijn/water/peper/zeezout/Italiaanse kruiden
BeantwoordenVerwijderenGebakken kip met wat peper en zeezout met beetje ketjap op basis van kokos.
En huisgemaakte gebakken aardappelen gebakken in olijfolie.
En toch zat ik gisteravondkip helemaal vol netelroos, en nu volgende dag nogsteeds.
Iemand idee waar fout is gegaan?
Ik vind het nogsteeds erg lastig zo histamine vrij te eten.
Iemand ervaring met naturdao wat histamine afbreekt uit voeding, ik heb nl maag en darm medicatie.
Azijn is niet ok.
BeantwoordenVerwijderenKan je hoofdpijn krijgen van het dao enzym? Heb erge hoofdpijn sinds het gebruik er van.
BeantwoordenVerwijderen