Richtlijnen dieet


Nou ik zou het eerst niet doen, maar heb besloten mijn richtlijnen hier toch neer te zetten. Houd er rekening mee dat de een er sneller last van heeft dan de ander. Het kan dus best dat er iets in de lijst niet toegestaan staat waar u van denkt daar heb ik nu helemaal geen last van en andersom.

Kruiden

Toegestaan:
Niet toegestaan
Azijn
Basilicum
Bieslook
Cayennepeper
Bonenkruid
Champignons
Borage
Citroen
Citroenmelisse
Eucalyptusolie
Dille
Foelie
Dragon
Galanga (laos)
Jeneverbes
Gember
Kardemom
Kaneel
Karwijzaad
Kerrie
Knoflook (ook poeder)
Kervel
Laurier
Ketjap
Marjolein
Komijn
Mierikswortel
Koriander (ketoembar)
Oregano
Kruidnagel (koekkruiden)
Peper
Lavas
Rozemarijn
Majoraan
Saffraan
Mosterdzaad
Salie
Munt
Ui (vers)
natrium(mono)glutamaat
Uifruitjes (zonder smaak versterker)
Nootmuskaat

Oranje snippers

Paprika

Peterselie

Sassafras (tandpasta, , kauwgom)

Selderij, knolselderij

Sesamzaad

Soja

Tijm

Vanille

Venkel

Vetsin

Zonnebloempitten

Brood

Toegestaan
Niet toegestaan
Witbrood
Krentenbrood
Bruinbrood
Rozijnenbrood
Volkorenbrood
Beschuit
Zuurdesembrood
Brood met gember
Roggebrood (zonder conserveermiddelen)
Roggebrood met conserveermiddel
Crackers (zonder vanille of ei)

knäckebröd (zonder vanille of ei)

Boter

Toegestaan
Niet toegestaan
Roomboter
Bak- en braadproducten met smaakversterkers
Margarine (zonder soja)
Dieetmargerine
Halverine (zonder soja)

Ei

Het eten van eieren raden wij af. Eigeel kunt u eventueel wel gebruiken.

Kaas

Toegestaan
Niet toegestaan
Hele jonge kaas
Kaas bereid van rauwe melk
Jonge roomkaas
Blauwschimmelkazen
Smeerkaas
Kaassoorten bereid met minder zout
Cottagecheese (hüttenkäse)
Kruidenkazen
Mozzarella
Buitenlandse kaassoorten

Vis

Toegestaan
Niet toegestaan
Zeer verse witvis
Visproducten uit blik
Onbewerkte witvis uit de diepvries
Schaaldieren en schelpdieren

Inktvis

Schelvislever

Haring

Makreel

Sardines

Tonijn

Zalm

Ansjovis

Fruit

Niet toegestaan
Beperkt
Toegestaan
Aardbeien
Bananen
Abrikoos
Ananas
Druiven
Appel
Avocado
Mango
Bes
Citrusfruit
Papaja
Braam
Frambozen
Vijgen
Cranberry
Grapefruit

Kers
Kiwi

Meloen
Meloen

Nectarine
Pompoen

Peer


Perzik


Pruim

Zoet beleg

Toegestaan
Niet toegestaan
Jam van toegestaan fruit
Pindakaas
Honing
Notenpasta
(appel)stroop
Anijshagel

Gekleurde muisjes

Gekleurde hagelslag

Chocolade belegsoorten

Marmiet of andere gistproducten

Aardbeien-, abrikozen-, frambozen-, bananen-, gemberjam en jam van citrusfruit (marmelade)

Kokosbrood

Sandwichspreads

Melkproducten

Toegestaan
Niet toegestaan
Melk
Melk direct van de koe
Koffieroom zonder toevoegingen
Koffie witmakers
Pure slagroom

Als u weinig of geen melk drinkt of kaas eet, kan het zinvol zijn extra calcium te gebruiken.

Pap

Toegestaan
Niet toegestaan
Havermout
Vruchtengries
Brinta
Amandelgries
Griesmeel
Muesli
Nutrix (zonder smaakje)
Cruesli
Cornflakes (zonder chocolade, vanille en conserveeringsmiddel)

Rice-crispies (zonder chocolade, vanille en conserveeringsmiddel)

Groenten

Bij blikgroenten zit de meeste histamine in het vocht. Het is dus van belang om deze groente goed te laten uitlekken. Maak ook geen gebruik van kookvocht van groente.
Niet toegestaan
Beperkt
(twee keer per week)
Toegestaan
Alfalfa
Andijvie
Asperge
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Bietjes
Chinese kool
Boerenkool
Paddenstoelen
(zoals champignons)
Koolrabi
Broccoli
Pompoen
Paksoi
Courgette
Spinazie
Postelein
Doperwten
Taugé
Raapstelen
Komkommer
Tomaat
Rode biet
Mais
Tomaten
Sla
Paprika (vers)
Zuurkool
Spitskool
Peultjes
Snijbonen
Venkel
Rabarber
“gefermenteerde”sojabonen
Snijbonen
Radijs


Rammenas


Rode kool


Schorseneren


Sperziebonen


Spruiten


Tuinbonen


Witlof


Wortel


Peulvruchten (bruine/witte bonen en kapucijners)

Bindmiddel

  • Aardappelzetmeel
  • Maizena
  • Agaragar
  • Arrowroot
  • Sago

Soep

Soep kunt u zelf bereiden met groentesoorten die zijn toegestaan. Ook kunt u rundvlees of kip toevoegen.
Toegestaan
Niet toegestaan
Rundergehaktballetjes (zelfgemaakt)
Strooiaroma
Vermicelli (zonder ei)
Maggi
Boter/bloem om te binden
Bouillonblokjes
Macaroni (zonder ei)
Bouillonpoeder

Tomatensoep

Spinaziesoep

Soep met varkensvlees

Soep waarin de niet toegestane kruiden/specerijen verwerkt zijn

Tomatenpuree of andere tomatenproducten

Kant-en-klaar soep uit blik, glas of in poedervorm

Kant-en-klaar bouillon

Vlees

Toegestaan
Niet toegestaan
Rundervlees
Rauwe worstsoorten
Paard
Gekruid vleeswaar
Kip
Kant-en-klaar vleesproducten
Kalkoen
Varkensvlees
Wild vlees alleen als die zéér vers is
Schapenvlees en lamsvlees

Wild en gevogelte

Jus en saus

Jus en sauzen kunt u bereiden van de toegestane vleessoorten, vis, gevogelte en wildsoorten.
Boter, margarine, olie en bak- en braadproducten (zonder smaakversterkers) zijn toegestaan.
Wij raden u af de volgende producten te gebruiken:
  • Kant-en-klaar-sauzen uit pak, blik of pot. Vaak staat niet vermeld welke ingrediënten zijn gebruikt
  • Sauzen voor sla of heldere dressings
  • Kruiden mengsels als kip- en gehaktkruiden, pakjes jus, smelt jus, vissaus. Deze kunnen onbekende kruiden of andere ingrediënten bevatten.
  • Tomatenpuree, ketchup of andere tomatenproducten.
  • Sojasaus (ketjap) of tamari.
  • Mayonaise/slasaus. Want vaak is niet duidelijk welke kruiden, kleurstoffen en conserveermiddelen ze bevatten.
Lees goed op de etiketten welke ingrediënten erin zitten of bereid de sauzen zelf op basis van toegestane kruiden en specerijen.

Aardappelen, pasta en rijst

Het eten van zeer verse aardappelen is toegestaan. Kant-en klaar aardappel producten raden wij af, omdat deze toevoegingen bevatten. U kunt aardappelen koken of bakken in olie, boter, margarine of een bak- en braadproduct zonder smaakversterkers.
U kunt als vervanging ook rijst, macaroni, spaghetti (zonder ei), gierst, couscous, boekweit en cassave eten.
Kant-en-klaar gevulde producten, zoals ravioli, tortellini en canneloni, raden wij af.

Een pan gerechten

Het eten van zelfbereide één pan gerechten, zoals bami, nasi en spaghetti (zonder ei) zijn toegestaan.
Vanzelfsprekend moeten deze gerechten wel met de toegestane ingrediënten en kruiden/ specerijen zijn bereid.
Het gebruik van kant-en-klaar maaltijden of maaltijden van een (afhaal)restaurant raden wij af.

Nagerecht

U kunt de volgende nagerechten eten:
  • Zelfbereide vla van melk met maïzena en toegestane smaakjes, zoals koffie.
  • Zelfbereide griesmeelpudding zonder vanillestokje of vanillesuiker, gegarneerd met
  • Toegestaan fruit of zelfbereide compote daarvan.
  • Toegestane fruitsoorten
  • Zelfbereide appelmoes
  • Stoofperen (zonder kaneel, bessensap of wijn)
Wij raden u af nagerechten te nemen met vanille, kleurstof, kaneel, chocolade of cacao, zoals:
  • Vanillevla
  • Chocoladevla
  • Ijs
  • Kant-en-klaar pudding
  • Vanilleyoghurt
  • Vanille- en vruchten kwark
  • Vruchtenyoghurt

Diversen

barbecueën

Als u eens een keer wilt fonduen of barbecueën dan kan dat door de toegestane vleessoorten te gebruiken.
U kunt stokbrood en toegestane groentesoorten erbij eten en sausjes maken van de toegestane ingrediënten.
Gebruik geen kant-en-klaar vleesschotels, want deze kunnen verkeerde kruiden bevatten.

Uit eten

Als u uit eten gaat, probeer dan met de volgende punten rekening te houden:
Als voorgerecht kunt u fruitsalade kiezen van toegestane verse fruitsoorten. Deze salade mag aangemaakt zijn met wat (zure) room.
Gebruik als hoofdgerecht de toegestane vlees- of vissoorten, bereid met de toegestane kruiden.
Gebraden/gebakken in de toegestane boter.
Vermijd het gebruik van kruidenboter en Iet op met sausjes.
Vraag om de toegestane groentesoorten, zoveel mogelijk naturel klaargemaakt.
Vraag om aardappelen of rijst of vers gebakken frites. Let bij aardappelpuree op eventueel toegevoegde kruiden.
Het nagerecht kunt u vervangen door koffie of thee.

Dranken

Toegestaan
Niet toegestaan
Thee (goed ingrediënten checken voor bijvoorbeeld aroma)
Kruiden-, specerijen- en vruchtenthee en alle thee met natuurlijke of kunstmatige smaakjes
Koffie
Bouillon van blokjes of poeder en cup a soup e.d.
Zelfbereide bouillon
Dranken met chocolade of cacao
Bronwater en miniraalwater
Limonadesoorten met niet toegestane toevoegingen
Vers vruchtensap van toegestane fruitsoorten
Dranken op sojabasis

Bier en wijn

Koek en gebak

De meeste kant-en-klare koek en gebaksoorten bevatten vanille.
Let u bij het kopen dus goed op dat er geen ingrediënten inzitten met de namen vanille, ethylvanille of vanilline.
Verder mogen de volgende producten niet verwerkt zijn in de koeken en gebaksoorten:
  • Noten (dus ook geen amandelspijs)
  • Peulvruchten (vaak als imitatie van amandelspijs, ook wel banketspijs genoemd)
  • Pindabonen (dit product wordt vaak als smaakmaker toegevoegd)
  • Chocolade of cacao
  • Soja
  • Cakemeel
  • Niet toegestane kruiden en specerijen, zoals kaneel, vanille, koriander, kruidnagel,
  • Koekkruiden.
Het beste is gewoon zelf koekjes bakken van bloem, roomboter en suiker.
Van de kant-en-klaar producten kunt u de ongezwavelde krenten/rozijnen proberen.

Snoep

De volgende snoepjes raden wij af:
  • Pepermunt
  • Kauwgum
  • Kaneelstokjes of kaneelsnoepjes
  • Alle soorten drop
  • Chocolade
  • Snoep met vruchtensmaakjes van niet toegestaan fruit, bijvoorbeeld zuurtjes, lolly's, langejan, kauwbonbonshoesttabletten met menthol
  • Nougat (noten)
  • Anijssuiker
  • Snoep met niet toegestane kleurstoffen, conserveermiddelen en andere toevoegingen

Toevoegingen in voeding

Het kan voorkomen dat gistproducten, maar ook kleurstoffen, conserveermiddelen, sulfieten, nitrieten en glutaminaten aan ons voedsel worden toegevoegd. Deze kunnen problemen geven. Het kan zijn dat u daar ook rekening mee moet houden. Maar dat hoeft dus niet.
Hierbij gaat het om de volgende E-nummers:
  • Azo-kleurstoffen: de e-nummers 102, 110, 122, 123, 124, 151
  • Niet azo-kleurstoffen: de e-nummers 104, 127, 131, 132
  • Conserveringsmiddelen: benozaten, e 210 t/m 219
  • Sulfieten, e 220 t/m 228
  • Nitraat/nitriet e 249 t/m 252
  • Sorbinezuur e 200 t/m 203
  • Azijnzuur e 260
  • Smaakversterker glutaminaat e 620 t/m 626
  • Anti-oxidanten e 311, 312 (deze kunnen een reactie geven als u gevoelig bent voor e 210-219)
  • Glansmiddel e 906 (deze kan een reactie geven als u gevoelig bent voor e 210-219)
De aanduiding voor smaakversterkers worden ook wel verdoezeld. De namen welke op de etiketten vermeld zijn:
  • Calcium- of natriumcaseinaattoegevoegde gist
  • Gistextract
  • Monokaliumglutamaat
  • Plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
  • Gehydrogeneerde eiwitten
  • Gelatine
  • Mononatriumglutamaat
  • Glutamaat
  • Glutamaatzuur
  • Sojasauscitroenzuur
  • Maïssiroop
  • Eiwitten uit tarwe
  • 'overige kruiden of specerijen'
  • Maltodextrine
  • Kunstmatige aroma's
  • Natuurlijke aroma's
  • Natuurlijke aroma's van kip of varken
  • Specerijenextracten
  • Moutextracten voor voedingsdoeleinden
  • Bouillons
  • Moutaroma's

58 opmerkingen:

  1. Bijna alle vis is slecht voor de histamine. Alle vissoorten die genoemd worden zijn zoutwatervissen.
    Mag je wel zoetwatervis eten? bijv. paling of baars?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt mij dat alle vis die niet genoemd word je wel mag eten...

      Verwijderen
    2. Nope :)

      Enkel wat genoemd wordt, is met enige zekerheid. Ik heb ooit een geverifieerde lijst gehad en die was op vlak van vlees nog beperkter bijv, en dat waren allemaal producten die grondig getest zijn en geen histamine reactie geven.

      Verwijderen
  2. Bij fruit staat 2x meloen. Bij niet en bij wel. Hoe moet ikdat zien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klopt bij mij redelijk goed houd me er ook aan jaren benauwd gehad en erg blijft nu redelijk weg of moet per ongeluk iets verkeerd eten zoals tomaten soep of producten mer vanille

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe kan ik een sausje maken ,voor fondue, mag ook geen tarwe.

      Verwijderen
  4. Wat veel wat je niet mag zeg
    Zijn er ook weekmenu s of recepten voor spagettie enzo en wat kan ik nemen bij ei

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kamille thee en paardebloem remmen histamine, zoethout thee ook en helpt tevens ook cortisol aan te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He ik wil toch nuist geen cortisol..dat is toch stresshormoon?

      Verwijderen
    2. Paardenbloem Blad of bloem?

      Verwijderen
    3. Paardebloem is super voor de lever

      Verwijderen
  6. Wat met prei en selder ? En avocado, daar lees ik op andere sites tegenstrijdige dingen over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze staan allemaal op de "afgeraden" lijst. Dit betekent dat het voor sommige mensen wel kan. De kans dat je een reactie krijgt is echter erg groot, dit krijgen velen namelijk. Dat is waarom het ook op de afgeraden lijst staat. Je kan dit voorzichtig testen als je het zeker wilt weten.

      Verwijderen
  7. Hoi, Hoe zit het met plantaardige "melk" zoals amandel, soja? Ik reageer namelijk ook op lactose.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien kun je wel tegen lactosevrij melk?

      Verwijderen
    2. Idem hier. Ik ga toch proberen met amandelmelk. Heb je er ondertussen al ervaring mee?

      Verwijderen
    3. Ik reageer ook op zuivel en amandelmelk en havermelk.
      Rijstemelk gaat voor mij goed.

      Verwijderen
    4. Hoi! Ik zou proberen over te stappen op haver, rijst of kokos producten bij een lactose intolerantie. Deze producten zijn puur en bestaan voor een groot deel uit water. Je hebt er kookroom, melk, kaas, yoghurt enz varianten van. Let altijd wel op de e nummers. De wat duurdere merken zijn puurder en bevatten daardoor geen tot nauwelijks histamine. (Geen huismerken iig)

      Verwijderen
  8. Nice blog. Thanks for sharing such good information about Histamine arm.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Fijne blog.. Maandag bellen voor een test. Nu voor de zoveelste keer dagen kapot(ziek)
    Wel veel intolerantie, nooit histamine laten kijken. Erg overzichtelijk voor bijv tijdens het boodschappen doen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Abrikozen zijn toegestaan, waarom abrikozenjam dan niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Normale en scharrelei gaat voor mij niet goed maar oerei wel (die kippen zijn bijgevoerd met insecten en niet met soja. Een aantal jumbo's en een aantal van de AH Winkels hebben oereieren en doordat er mee naar gevraagd word komen ze wel in steeds meer assortimenten.

    En van de meloensoorten schijnt de watermeloen wel degelijk histamine te bevatten.

    Ik heb tegenwoordig DAO enzym in huis dit helpt histamine afbreken.
    Ivm met meerdere intolleranties. Ik vermijd zoveel migelijk. Mazr alles vermijden en te korten oplopen zit ik ook niet op te wachten. Dus af en toe neem ik bewust iets wel en dan neem ik voor de tijd een dao enzym.


    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het valt me op dat onder Fruit: meloen zowel onder niet toegestaan als onder wel toegestaan staat. (6/11/2021)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. in zwitserland is er een belangenvereeniging van histamine itolelerantie mensen www. histaminintoleranz.ch en die komen tot andere overwegingen met name oa bij de peulvruchten. Dao, het enzym dat histamine afbreekt in de darm wordt ook en bij voorkeur gebruikt om ander voedsel, oa peulvruchten af te breken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Koffie is zeker niet aan te raden bij histamine intolerantie in mijn geval toch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier ben ik het mee eens! Wel is caffeine vrije koffie op z'n tijd een poging waard om te het introduceren in een histamine arm dieet. Dit verdraag ik tegenwoordig wel. Cappuccino drink ik met haver melk om lactose vrij te blijven

      Verwijderen
  15. Hoe kom ik aan mijn eiwitten als je geen yoghurt, kwark en eiwit van ei, vis etc. mag eten? Uit vlees alleen is te weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. paddestoelen als oesterzwam en kräuterseidling

      Verwijderen
    2. Paddenstoelen, shiitake en oesterzwammen enz. Bevatten veel histamine en werken daarnaast ook nog eens vrijmakend/verdubbelend van extra histamine bij inname

      Verwijderen
    3. Peulvruchten, proteinepoeder uit groene erwten.

      Verwijderen
  16. waarom staat meloen zowel bij toegestaan als niet toegestaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi vraagje heeft iemand misschien een vervangend iets voor slasaus wat wel mag..?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan een sla saus maken van wat yoghurt, een half gefruit uitje en olijfolie met toegestane kruiden als bieslook, knoflookpoeder, rosemarijn, peper en zout (ik zelf gebruik altijd een plantaardige yoghurt ivm lactose)

      Verwijderen
  18. Hallo ik heb een vraag. Wat is een vervanger voor kwark?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kokosyoghurt,of soyayoghurt

      Verwijderen
    2. Ik dacht dat yoghurt helemaal niet mag omdat het een gefermenteerd product is !!

      Verwijderen
    3. Het is in een histamine arm dieet beter om zuivel (en gluten) te minderen/vermijden. Dit omdat deze beiden de darm flora verstoren wat zorgt dat histamine sneller opgenomen wordt in de bloedbaan via de darmwand.

      Kokos'yoghurt' en haver'yoghurt' zijn beide hele goede vervangers. Let hier wel altijd goed op de toevoegingen. Abbot kinney en oatly zijn de puurste merken. Hier komt geen zuivel aan te pas!

      Soja bevat histamine en kan het hormoonsysteem bij vrouwen verstoren. Soja producten kan je dus beter vermeiden.

      Verwijderen
    4. Ik heb zelf gluten, lactose en sinds 3 maanden histamine intolerantie.
      Gebruik ook havermelk van de Oatly en dat gaat goed. Geen soja meer. Het is inderdaad ondanks deze fijne site nog steeds een zoektocht om te kijken wat ik kan verdragen. Zeker als je uit gaat eten , maar zelfs thuis. Wat ik de ene keer kan verdragen, volgende keer dikke lip of gezicht en behoorlijke uitslag. Blijf vooral deze tips delen.

      Verwijderen
  19. Jammer dat 'toegestaan' en 'niet toegestaan' niet aan dezelfde kant staan

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Eiwitpoeder in de melk mag dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Bietjes niet? En rode bieten wel? Hoe zit dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is er over bieten al meer bekend? Ik lees hier verschillende tegenovergestelde verhalen over helaas.

      Verwijderen
  22. Ik ben zo blij met jou dat jij de moeite hebt genomen om je medemens te informeren. Ja natuurlijk moet je kijken wat bij jou als individueel werkt. En natuurlijk wil je geen tekorten oplopen. Dit scheelt echter een hoop uitzoek werk. Nu spreek ik voor mijzelf iemand die er recent achter komt wat haar mankeert zo net voor haar 50tigste... En die ontzettend baalt over wat ze allemaal niet meer mag. En het een uitdaging vind om gezonder en in dit geval histamine, lactose en glucosevrij te ( gaan) leven. Dus ontzettend bedankt voor het delen van jou inzichten in deze.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. geweldig deze lijst! Uiteraard zijn de persoonlijke verschillen. Zo reageer ik slecht op vanille, maar een vriendin van ons weer goed. Maar dit helpt in de zoektocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Kleine vraag, hoe kan je je laten testen?
    Ik ben bij een alternatieve genezer geweest en die constateerde dat m'n histamine veel te hoog was. Gezien het feit wat ik allemaal eet en gezien m'n klachten zou dat goed mogelijk zijn. Maar wil het wel zeker weten.. alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Goede vraag. Ik ben daar ook benieuwd naar. Kun je je histaminegehalte laten testen?
    En ik ben ook benieuwd hoe bij jullie de klachten zich uiten. Ik voel me namelijk vergiftigd als ik (blijkbaar) histaminerijk gegeten heb of histaminevrijmakers heb gegeten. Ik hou dan niks binnen en kan pas halverwege de dag slokjes water binnenhouden. Hierna voel ik me vrij snel weer oke en kan ik weer eten. Maar ik ben dan wel heel mn ochtend en middag kwijt aan misselijk zijn en alles wat daarbij hoort. Klinkt dat herkenbaar, of uiten bij jullie de klachten anders? Ik weet nog niet 100% zeker of mijn klachten te wijten zijn aan histamine intolerantie namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik zit nu op facebook groep MCAS dat is pas bekend allemaal van gonnie lang heeft ook boek enz

      Verwijderen
    2. De huisdokter kan bloed afnemen en laten testen op histamine er is altijd wel een labo dat dat kan testen .

      Verwijderen
  26. Aan Linda, je vraagt naar men klachten, wel ik denk dat ik geboren ben met te veel histamine, moest als kind al constant niezen en een drupneus, had steeds koud, sliep dik gekleed en tussen dekens in plaats van tussen lakens.. Hoofdpijn, huiduitslag en jeuk kwamen er ook bij. Met gistextract en smaakversterkers heb ik ook buikloop. Ik koop geen bereide gerechten , maak alles zelf en probeer nog altijd van alles te eten waar ik zin in heb. Tracht wel heel gevarieerd te eten zowel van fruit als groenten.
    Weet er iemand wanneer je echt teveel aan histamine hebt?? Daarover vind ik nergens een antwoord, ook de dokter kan me daar geen antwoord op geven. En er zijn weinig labo's die bloed nakijken om histamine te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hoe zit het met becel slaolie?mag je dat gebruiken.....

    BeantwoordenVerwijderen